26 Mayıs 2015 Salı

George Bernard Shaw

26 Temmuz 1856 yılında dublin'de doğmuş, ünlü irlandalı oyun yazarı.

İlk zamanlar romanlar yazmış fakat pek başarılı olamamıştır, sonrasında tiyatro-müzik gibi konularda eleştiriler yazarak başarılı bir performans yakalamış ve daha sonra oyun yazarlığına başlamıştır. hayatı boyunca 53 tane oyun yazmış, her oyununda uzun önsözler yazmıştır, hatta bazı önsözleri yazdığı oyundan bile fazla olmuştur.


Kendisi birçok konuda kendini yetiştirmiş tam bir entelektüeldir,tarih-edebiyat-tiyatro-siyaset-müzik gibi birçok konularda derin bir bilgi birikimi sahibiydi. ayrıca fabian derneği üyesi bir sosyalistti, fabian derneği marksistler gibi hayatın eninde sonunda sosyalizm ile sonuçlanacağını fakat marx'tan farklı olarak bunun bir devrimle değil, evrim süreci ile olacağını düşünüyorlardı.

Bernard shaw ayrıca vejeteryan, sigara ve alkol kullanmayan biriydi. tam bir kadın hakları savunucusu idi. neredeyse 20.yüzyılın önde gelen bütün entelektüel,sosyalist,edebiatçı,bilim insanları ile tanışmış ve neredeyse hepsi bernard shaw'a hayran kalmıştır.

Bernard shaw'ın en önemli özelliği çok nüktedan,humour sahibi, insanı şoke eden, güldürürken aynı zamanda için cız ettiren düşünceleri ve sözleri vardır. bu sözlerin çoğunu ve kısa bir biografisini şakir eczacıbaşı'nın ''gülen düşünceler'' adlı kitabında bulabilirsiniz.

Shaw 2 kasım 1950'de londra'da hayata gözlerini yummuştur.
bernard shaw için düşüncelerini söyleyen birçok tarihi kişiliğin cümlelerini aşağıya alıyorum...

Kişiselliği aşan bir sanatsal anlatım gücüyle, shaw hepimizi eğitti ve kutsadı. (einstein)

Olağanüstü yetenekli ve nükteci bir yazar...(engels)

Shaw, fabian'cılar arasına düşmüş bir iyi insan...(lenin)

Avrupa'nın en yürekli düşünürlerinden biri...(gorki)

Başka hiçbir kimsenin düşünemeyeceği, insanın aklını başından alan siyasal taşlamalar...(thomas mann)

Shaw, uçarı bir eriyi andıranbir ruhu, hiç yaşlanmayan cömert bir yüreği bulunan avrupa'nın en büyük nükteci düşünürü...(gandhi)

Shaw'un bir terörist olduğu apaçık ortada... onunki görülmemiş bir terör; kullandığı da görülmemiş bir silah-nükte...(bertolt brecht)

Kusursuz bir adam shaw; hiçbir düşmanı yok ve hiçbir dostu sevmiyor onu...(oscar wilde)

Shaw'da, tüm dünyaya kendi istediği biçimi verme gücü var.(virginia woolf)
kaynak: gülen düşünceler-şakir eczacıbaşı.

Hasan ÇATIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder